Gespeeld op 04-07-2016//Tragedie

Alice in wond wond wonderland

Toneelgroep Thalia speelt Alice in wond wond Wonderland, naar het klassieke kinderboek Alice in Wonderland uit 1865 van de Britse auteur Lewis Carroll. Het verhaal werd door de Nederlandse auteur Ko van den Bosch bewerkt tot een grimmig en confronterend sprookje voor volwassenen.

In Alice in Wonderland tuimelt een klein meisje door een konijnenhol een onbegrijpelijke wereld in. De wereld waar Alice in terecht komt wordt bevolkt door onaangename personages, die dom, gewelddadig, angstig of gestrest zijn. Logica en kennis zijn in Wonderland maar beperkt bruikbaar.

Wonderland is dan ook een verhullende benaming: er heerst eerder grimmigheid dan verwondering. Vrij associërend verandert het witte konijn in Josef Fritzl, de Oostenrijkse incestpleger die zijn dochter lange tijd in een kelder gevangen heeft gehouden. Nu blijkt hij het op Alice te hebben gemunt. Echter is hij niet de enige die haar in deze voorstelling klein probeert te krijgen en te houden. Toch laat het meisje zich niet breken: ze behoudt haar onbevangenheid en mededogen.

In deze bewerking stelt de auteur de vraag ‘Wat als Wonderland niets anders is dan de bizarre, dagelijkse werkelijkheid?

Regisseur:Fred Rosenhart

Auteur:Ko van den BoschSpeeldata

04-07-2016 20:30

Circus Hakim

03-06-2016 20:30

Circus Hakim