Voorstellingen // tragedie

29 juni 2023//Drama,Kleinkunst,Komedie

EXIT IEDEREEN

‘Je kunt niet meer spreken, je hart hoeft niet meer te kloppen, je hoeft niet meer adem te halen. Het was een heleboel opwinding over niets, nietwaar? Nu kun je plaatsnemen.’ Uit: De koning sterft (1962), Eugène Ionesco. Het onvermijdelijke staat te wachten. Niet alleen voor de koning, maar voor iedereen die deze tekst leest – voor iedereen die deze voorstelling gaat zien. Voor alle spelers die meedoen. En voor de maker ervan. Voor degene die het licht bedient. Voor de eigenaar van het theater en de vrijwilligers die er werken. Voor de schoonmaker die het toneel dweilt. Voor degene die het theater gebouwd heeft. Voor degene die het materiaal heeft geleverd waarmee het theater gebouwd is. Voor de architect die het theater ontworpen heeft. Voor de boom die het papier werd, waarop de architect het theater ontworpen heeft. Voor het papier dat karton werd. Voor het karton dat – in deze voorstelling - decor werd. Voor het decor dat vergaat, zodra de koning sterft. EXIT IEDEREEN is een tragikomische voorstelling over de dood. Vrij geïnspireerd op ‘De koning sterft’ van toneelschrijver Eugène Ionesco maakt Toneelgroep Thalia samen met theatermaker Merijn van Beusekom deze voorstelling. Thalia speelt dit stuk op 6 en 7 oktober 2023 in Circus Hakim (Korte Verspronckweg 7, 2023 BS Haarlem). Ontvangst is vanaf 19:30.

28 december 2022//Komedie,Tragedie

De Revisor

Gedreven door de angst om buiten de boot te vallen en hun eigen slechte geweten wringen de inwoners van een kleine provinciestad zich in allerlei bochten om een undercoverinspecteur (De Revisor) te overtuigen van hun rechtschapenheid en plichtsbetrachting. Dat ze elkaar daarbij corrumperen en benadelen speelt geen enkele rol. "Ieder voor zich" is het parool. Speciaal voor Toneelgroep Thalia maakte regisseur Justin le Bruyn een bewerking van deze satirische komedie, geschreven door Nikolaj Gogol, waarin personificaties van blinde ambitie, hebzucht, kleinzieligheid, ijdelheid, kortzichtigheid en botheid over elkaar heen buitelen. Thalia speelt deze vlijmscherpe satire op 14 en 15 april 2023 in Circus Hakim (Korte Verspronckweg 7, 2023 BS Haarlem). Koop hier je kaarten!

10 augustus 2022//Komedie,Tragedie

Hoe echt is echt echt

‘Hoe echt is echt echt’ stelt de vraag wanneer je jezelf bent. En wanneer je een rol speelt? En waar in het grijze gebied tussen leugen en waarheid bevinden we ons? We spelen allemaal in het leven meerdere rollen. Sommige worden van ons verlangd, andere kiezen we zelf brutaal uit. Sommige geloven we, sommige voeren we wat beter uit dan andere. Maar zijn we dat dan echt? En welke rollen missen we nog in ons leven. En wie moeten die rollen dan spelen? Het stuk speelt zich af bij een soort uitzendbureau voor acteurs. De rollen zijn niet voor in het theater maar voor in het echte leven. Voor als je iemand nodig hebt die je niet hebt. “Om de emotionele leemte te vullen”, zoals de slogan van het bedrijf klinkt. Een groep acteurs die nog een keer echt willen schitteren. Een bonte verzameling eenlingen die een rol vervuld willen hebben in hun leven, of alleen tijdens de familie reünie. En één vrouw die alle wensen in vervulling wilt laten gaan. Kom deze ervaring beleven. Want elke ervaring is echt, ook al is die opgebouwd uit leugens of goed in elkaar gezette fictie. SPEELDATA EN KAARTEN Toneelgroep Thalia speelt dit stuk op 7 en 8 oktober 2022 in de Podiumzaal van Pier K – Het Cultuurgebouw in Hoofddorp. Kaarten zijn te koop via de website van het theater. Koop hier je kaarten voor vrijdag 7 oktober. Koop hier je kaarten voor zaterdag 8 oktober. Klik hier voor een routebeschrijving naar het theater. Als je met de auto komt, volg dan onderstaande beschrijving voor de parkeeropties. Parkeeroptie 1: Parkeerterrein • Navigeer naar deze bestemming op Google Maps • Op het parkeerterrein geldt betaald parkeren. Op vrijdag tot 21:00 uur en op zaterdag tot 18:00 uur. • Loop vanaf het parkeerterrein naar de zijingang van Het Cultuurgebouw. Sla vóór de bibliotheek linksaf en loop langs de ingang van Schouwburg De Meerse. Pier K bevindt zich vervolgens even verderop aan je rechterhand. Parkeeroptie 2: Parkeergarage Polderplein • Navigeer naar deze bestemming op Google Maps: • Verlaat Parkeergarage Polderplein via de uitgang die zich helemaal in de hoek van de parkeergarage bevindt. Bij binnenkomst met de auto zie je de uitgang al direct. Gebruik dus niet de uitgang met de roltrappen elders in de parkeergarage! • Steek het Raadhuisplein over. Bij binnenkomst in Het Cultuurgebouw bevindt Pier K zich aan je linkerhand. Het betreft dus niet de ingang van Schouwburg De Meerse even verderop aan je rechterhand!

10 december 2019//Komedie,Tragedie

GOD

We schrijven 500 voor Christus, in het oude Griekenland. De schrijver Hepatitis wil persé het toneelfestival van Athene winnen. En het gaat hem niet om dat kratje ouzo, het gaat hem om de eer. Zijn stuk heeft alles: spanning, humor en dramatiek. Het heeft alleen geen einde. Het vinden van een geschikt einde blijkt een moeilijker taak dan zo op het eerste gezicht lijkt. Ondanks de raad van de acteur Diabetes - die de rol van de slaaf speelt in het stuk - en de hulp van de toneelvernieuwer Herpes lukt het maar niet om een geschikt einde te vinden. Elk soort einde roept weer nieuwe vragen op: Zijn de acteurs bedacht door de schrijver, of kunnen ze hun lot in eigen hand nemen? Als God niet bestaat, wie heeft dan de mensheid geschapen? Wat is de vraag die bij het antwoord hoort? Is vrijheid chaos? Regie: Evert de Vries Auteur: Woody Allen Vertaling: Barbara van Kooten

23 juli 2019//Tragedie

Horatio

Een moderne bewerking van de beroemde tragedie Hamlet, van Shakespeare. Ditmaal vanuit de ogen van zijn beste vriend, Horatio. Een verhaal over macht, onmacht, vriendschap, liefde, spijt en verraad. Waar ging het ook alweer over? Als de tragedie begint is de koning, Hamlets vader, net om het leven gekomen. Zijn broer Claudius neemt de troon over en trouwt Hamlets moeder. Op een nacht spreekt de geest van de overleden koning tegen Hamlet, en vertelt hem dat het Claudius was die hem heeft vergiftigd. In deze wetenschap moet Hamlet beslissen wat hij gaat doen.

4 november 2018//Familie,Komedie,Sprookje

Lang en Gelukkig

Dit sprankelende sprookje vertelt het verhaal van Assepoester, maar dan nét even anders. Er komt een bonte mix aan bekende sprookjesfiguren voorbij waarin niets is wat het lijkt! Assepoester wordt gekleineerd door door haar stiefzussen Paris en Hilton, Roodkapje ontmoet een boze wolf met imagoproblemen en Prins Roderick van Oranje Nassaukade wordt door zijn moeder uitgehuwelijkt. Leeft iedereen aan het einde van de voorstelling nog Lang en Gelukkig?    

14 juli 2018//Komedie,Tragedie

Driekoningenavond

Na een schipbreuk verkleedt Viola zich als man en treedt in dienst bij de hertog Orsino, die hopeloos verliefd is op de gravin Olivia. Viola mag Olivia de liefdesboodschappen van de hertog overbrengen. De gravin wordt echter opslag verliefd op de als man verklede Viola. Viola zelf begint langzaam gevoelens te ontwikkelen voor hertog Orsino. Een komische liefdesdriehoek vol misverstanden is het gevolg. Chaos is compleet als Viola’s tweelingbroer plotseling opduikt. Driekoningenavond is een stuk waarin de liefde in al zijn gekke bokkensprongen centraal staat. Thalia speelt deze komedie van verwisseling en misleiding op 12 en 13 oktober in het Haarlemmerhout Theater. Blijf de site goed in de gaten houden voor de start van de kaartverkoop!

20 januari 2018//Komedie,Tragedie

Samen Alleen

'Samen Alleen' is gebaseerd op het toneelstuk 'Sterrentrek' door Frank Houtappels. Regisseur Rick Dros bewerkte de tragikomedie over de eenzame zoektocht naar geluk. De verhaallijnen vertonen veel onderlinge raakvlakken, maar de keuzes van de personages verschillen. Rick Dros: "Stuk voor stuk onderneemt ieder een zoektocht naar geluk. De vraag is vaak: Blijf ik of ga ik? De een kiest zelf en de ander laat voor zich kiezen..."

1 juni 2017//Komedie,Tragedie

Dubbel Wraak

Henry en Karin ontmoeten elkaar 's nachts op de Albert Bridge in London. Ze hebben zich beiden voorgenomen om te gaan springen. Henry is die dag op straat gezet door zijn baas en Karin is in de steek gelaten door haar geliefde. Ze redden min of meer elkaars leven. Ze besluiten dat het nemen van wraak een beter idee is. Dubbel wraak. Toch loopt niets zoals je zou verwachten. Speciaal voor Toneelgroep Thalia heeft regisseur Justin le Bruyn een bewerking gemaakt van deze komische thriller, geschreven door Alan Ayckbourn.

26 april 2017//Komedie

Spelen met de ruimte

Zaterdag 8 oktober hebben we de workshop: “Spelen met de Ruimte” gevolgd onder regie van Linda Tiesma in de XO. Om 9 uur stonden we al warm te zwaaien en te schudden om vervolgens in tweetallen een improvisatie-act uit te gaan werken waarbij we zoveel mogelijk gebruik moesten maken van de ruimte die we hadden. Na een hele dag spelen en een gelikte generale repetitie hebben we aan het einde van de dag een besloten voorstelling gegeven voor onze zusterverenigingen uit Haarlem