Nieuws

Alle nieuwtjes van Toneelgroep Thalia Haarlem.

13 maart, 2017 //In de pers

Heilig Vuur, Paula Zuidhof: "De Majoor, Zuster Hellemans en andere Loenatiks"

Heilig Vuur, Paula Zuidhof heeft een mooi artikel over Loenatiks gepubliceerd. Lees het hier.

5 maart, 2017 //voorstellingen

Loenatiks: de Majoor aan het woord!

We hebben ook kennis gemaakt met de Majoor. Hij is ook een patiënt in kliniek Zonnedael en vertelt graag over zijn leger-verleden. De Majoor aan het woord! Wat is je naam? Majoor Breederoo, dubbel e, dubbel o Hoe lang woon je al op Zonnedael? Na de hevige veldslagen die jaren hebben voortgeduurd, heb ik mijn eenheid op verlof gestuurd. Fortuinlijk voor hen, zij hadden die welverdiende rust hard nodig. Ikzelf, als zijnde majoor, kon mijzelf niet van de plicht ontslaan om alert en scherp te blijven. Zo ben en blijf ik altijd op zoek naar betrouwbare kameraden die met mij aan het front zullen strijden indien vijandelijke eenheden zich in onze territoriale zone willen begeven. Dat vond ik bij deze compagnie op Zonnedael, daarbij is de ligging van Zonnedael ook bijzonder deugdelijk als uitvalsbasis. Wat zijn je hobbies? Marcheren, infiltreren, Risk en Rummikub. Wie bewonder je het meest? Willem van Oranje, een held, een overwinnaar, een vorstelijk man die de kiem legde voor het ontstaan van de landmacht. Wat is je lievelingskleur? Blauw Wat is het leukste wat je vandaag hebt gedaan? Ik heb een nieuw strategisch plan opgesteld wanneer de vijand ons vanuit westelijke richting tracht te overmeesteren. Waar kan ik je 's nachts voor wakker maken? Voor een blik doperwten, vlees en aardappelen. Verliefd, verloofd, getrouwd (geweest)? Tja, tot mijn grote spijt, maar weldoordacht, kan ik me niet uitlaten. De vijand ligt altijd op de loer. Wat is je lievelingsliedje? Kolonel Hatie's Mars, een olifant loopt door! Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat dan zijn? Een reiger, weet de beste beschuttingen te vinden, zichtbaar maar niet te zien en houdt zijn poot stijf. Wat is je lievelingseten? Een blik doperwten, vlees en aardappelen. Luchtmacht of landmacht? Landmacht, mijn oorsprong, mijn kameraden. Vriendschap of plicht? Plicht, waarbij vriendschap een verplichting is. Bommen of granaten? Granaten, veel efficiënter, makkelijk te vervoeren en zijn snel te benutten. Zoals wij weleens zeggen, een granaat te heet is goed besteed. papa alpha tango bravo of zulu tango whiskey hotel? zulu tango whiskey hotel, het codewoord papa brengt mij nog weleens herinneringen naar boven van voor de oorlog. Zwart of wit? Zwart, haha, roetvegen, modderstrepen en aangewoekerd mos!

15 februari, 2017 //voorstellingen

Kennismaken met Loenatik: Fats!

We zijn ook het gesprek aangegaan met bewoner Fats. Ook hem ga je terugzien tijdens de voorstelling Loenatiks op 17 en 18 maart. Wat is je naam? Fats van Bietenveld tot Lippenstift Hoe lang woon je al op Zonnedael? Zo lang ik me kan heugen Wat is je hobby? Muziek luisteren, eten (hihihi) Wie bewonder je het meest? Zuster ten Hoeven Wat is je lievelingskleur? Rood Wat is het leukste wat je vandaag hebt gedaan? Rondjes gereden in m’n stoel en heerlijk een zak chip gegeten. (of koekjes…….) Waar kan ik je 's nachts voor wakker maken? Eten (maakt niet uit wat) Verliefd, verloofd, getrouwd (geweest)? Uh…… nee, nog niet. Wat is je lievelingsliedje? K Heb een ongeluk gehad met m’n autootje….. Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat dan zijn? Aap. (de hele dag slingeren, eten) Wat is je lievelingseten? Bloemkool met verse worst en een kerriesausje. Roze koek of zakje chips? Allebei. (mag dat ook?) Klagen of zeuren? Klagen. Appels of peren? Beide zijn lekker. Lopend buffet of menukaart? Lopend buffet natuurlijk. Veeeeeeeeeeeeel meer keus. Praten of stil zijn? Stil zijn.

6 februari, 2017 //voorstellingen

Loenatiks: Bep Brul stelt zich voor

Wat is je naam? Bep, Bep Brul. Misschien ken je mij al wel, ik doe ook aan toneel en zingen. Ik kan zo wel wat laten horen hoor. Hoe lang woon je al op Zonnedael? Kind, dat is al een tijdje geleden dat weet ik niet meer precies. Ik heb het niet makkelijk gehad. Ik ben meerdere keren gescheiden en verlaten. Je kent het wel he. Ze zeggen ik ga even sigaretten kopen en floep, weg zijn ze! En toen kon ik gelukkig hier terecht. Wat is je hobby? Oehhhh, nou mannen natuurlijk. Of is dat geen hobby? Make-up dan. Ik ben gek op make-up. Oh en dansen, de rumba, chachacha en de zwoele tango. En daarna dan zoenen, lang en nat met veel kwijl. Wie bewonder je het meest? Fred Aster denk ik, die kan dansen joh. We hebben een keer samen gedanst in de regen, het goot echt pijpenstelen, we werden toen zeiknat. Maar toen wilde hij mij de bosjes in trekken en toen zei ik 'Ga je weg, natte Fred' dat doe ik niet. Wat is je lievelingskleur? Roze en rood, de kleuren van de lieffffffde en van de meeste make-up en kleren die ik heb. Wat is het leukste wat je vandaag hebt gedaan? Nou ik heb een beetje in de zon gelegen. Niets is zo fijn als een beetje warmte, dat doet elk mens goed, toch? En weet je, je wordt er nog bruin van ook, zo bruin als de kont van een neger. Waar kan ik je 's nachts voor wakker maken? Voor een lekker potje...... soep met sliertjes. Zonder de sliertjes is er echt helemaal niets aan. Zonder de ballen trouwens ook niet. Verliefd, verloofd, getrouwd (geweest)? Ach meissie, als ik je alles uit de doeken zou moeten doen dan zijn we nog wel even bezig. Maar het komt er eigenlijk op neer dat ze uiteindelijk toch allemaal bij je weg gaan. Wat is je lievelingsliedje? J'veux de l'amour. Als je een dier zou zijn, welk dier zou dat dan zijn? Ik denk Coby. Het varkentje van dr. Doolittle. Die is mooi roze en dr. Doolittle aait het de hele dag, heerlijk lijkt mij dat. Wat is je lievelingseten? Die soep met sliertjes natuurlijk. Of boontjes, van die lieve kleine groene lieverdjes. Make-up of jurken? Als ik echt moet kiezen dan toch maar make-up. Zonder make-up zie je er uit als een kadaver. En het is toch het eerste wat mannen zien he, mooie rode zwoele lippen. Albert of de Majoor? Albert is heel lief hoor, maar hij blijft mij de hele tijd maar Johanna noemen. Neeeee, voor mij komt de majoor echt op nummer 1. Een kusje of zoenen? Nou wat dacht je....... Fred Aster of Fred Astair? Wie is Fred Astair? Bloemetjes of bijtjes? Doe de bloemetjes maar, dan komen de bijtjes vanzelf wel.